Beleggersvraag van de maand: Kan ik direct op de beurs handelen?

Aex

Effecten worden verhandeld op de beurs. Tot zover, zo goed. Niet alle beleggers zijn echter op de hoogte van de exacte processen. “Een veelgestelde vraag van beleggers op onze klantenhotline is of effecten direct op de beurs kunnen worden gekocht. “Vervolgens leggen we de bellers uit dat hoewel de beurs de handelsplaats voor effecten is, particuliere beleggers niet rechtstreeks naar de beurs kunnen bellen en effecten bestellen.

Kopen en verkopen in Nederland kan alleen via een bank of een zogeheten broker. Concreet betekent dit: De belegger geeft zijn bank of zijn online broker de opdracht om effecten te kopen of te verkopen op internet, telefonisch, per fax of persoonlijk bij de bankadviseur. De order gaat vervolgens van de bank naar de beurs, waar de order wordt uitgevoerd volgens de specificaties van de belegger.

Vrije keuze handelsplaats

Niet alle handelsplaatsen zijn hetzelfde. Het is belangrijk dat u bij het kopen of verkopen van effecten zelf uw gewenste aandelenmarkt kunt kiezen. Op de beurs van Amsterdam ligt de focus bijvoorbeeld op particuliere beleggers – dit wordt weerspiegeld in de bijzonder beleggersvriendelijke voorwaarden. Op deze manier krijgt de particuliere klant altijd de beste prijs die beschikbaar is op het moment van prijsstelling. Alle Nederlandse en buitenlandse aandelen en participatiecertificaten zijn verhandelbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur, dus ook voor of na de werkuren van de beleggers. En op enkele obligaties na, is er sinds 1997 handel mogelijk vanuit één unit. Dit past ook bij particuliere beleggers.

Exchanges scoren als het gaat om veiligheid en transparantie Alle beurzen hebben één ding gemeen: ze zijn onderworpen aan de controle van een openbaar toezichtsbureau voor de handel, dat ondergeschikt is aan het ministerie van Economische Zaken of Financiën, afhankelijk van de federale staat. Als het gaat om controle en regulering, zijn altijd de nieuwste normen van toepassing en heeft elke beurs een vast systeem om de handel te monitoren. “Op deze manier is altijd de grootst mogelijke transparantie in de handel gegarandeerd. Beleggers kunnen vertrouwen op de veilige uitvoering van hun orders op de beurs.

Bij sommige banken en brokers krijgt us de beschiking over een beleggen App, waarme online via de telefoon opdrachten geplaatst kunnen worden.

Beleggersvraag van de maand: Kan ik direct op de beurs handelen?
Schuiven naar boven