Zijn bitcoins een goede investering?

Bitcoin

Het idee van bitcoins is misschien ook fascinerend voor jou. Toch zijn er een paar goede redenen om de digitale munten nooit als focus van uw financiële investeringen of als basis voor een particuliere oudedagsvoorziening te gebruiken, maar hoogstens als bijmenging.

Bitcoins werken niet als betaalmiddel – Noch het warenhuis noch het belastingkantoor accepteren Bitcoins, en hoogstwaarschijnlijk ook niet uw huisbaas. Maar er zijn wat online retailers en een paar winkels, dus je kunt eten bij Lieferando betalen met Bitcoin. De Oekraïense regering accepteert donaties in bitcoin en andere cryptocurrencies om het leger en de burgers te ondersteunen in de oorlog tegen Rusland. (Het Wikipedia-moederbedrijf Wikimedia daarentegen accepteert sinds het voorjaar van 2022 geen donaties in Bitcoin.) Van brede acceptatie kan nog geen sprake zijn. Dit kan in de toekomst natuurlijk veranderen.

Opmerkelijke uitzonderingen zijn El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het Midden-Amerikaanse land werd in september 2021 het eerste land ter wereld dat Bitcoin als wettig betaalmiddel adopteerde. Centraal-Afrika volgde in april 2022.

Bitcoins zijn niet beveiligd – Iedereen die een staatsobligatie koopt en dus een paar jaar geld leent aan de overheid, weet dat ze een veilige transactie aangaan. Duitsland verkeert in een goede financiële positie en zal zeer waarschijnlijk het geld plus rente kunnen terugbetalen. Meestal is er een wettelijke depositoverzekering op banksaldi, die inspringt in geval van faillissement.

Bitcoins zijn veel minder veilig: er zit geen staat of centrale bank achter de digitale munten. Niemand garandeert dat uw Bitcoin-saldo veilig rendement oplevert en dat u het na een paar jaar weer kunt omwisselen in euro’s. De Duitse toezichthouder Bafin en de Britse FCA hebben gewaarschuwd voor het risico van verliezen in crypto-activa.

Bitcoins hebben geen materiële waarde – als u een aandeel in uw portefeuille heeft, bent u betrokken bij een bedrijf met al zijn activa. Als u goud opslaat in de kluis, kunt u er zeker van zijn dat u het kunt gebruiken om te betalen in geval van een crisis – de materiële waarde en de millennia-lange geschiedenis worden daarom erkend. Bij bitcoins is dat anders. Er zit maar één (heel jong) idee achter. Bitcoins hebben alleen waarde zolang mensen geloven in het succes van de cryptocurrency. Zodra veel speculanten zich afkeren van bitcoin, kan de eurowaarde van bitcoins snel wegglijden. Je loopt het risico alles te verliezen.

Aan de andere kant zijn er natuurlijk redenen om in Bitcoin te investeren.

De sterke groei van Bitcoin – U hoeft niet terug te gaan naar de begindagen om indrukwekkende groeicijfers te vinden. Iedereen die in de zomer van 2020 begon te handelen tegen een prijs van 10.000 euro, kon zich verheugen op een vervijfvoudiging van zijn bitcoins in het najaar van 2021. Een breed gespreide aandelen-ETF op de MSCI World zal dit zeker niet in iets meer dan een jaar kunnen. Dergelijke cijfers uit het verleden laten echter geen conclusies toe over de toekomst. Cursusdia’s bestaan ​​sindsdien en kunnen in de toekomst bestaan.

Bitcoins kunnen de nadelen van andere soorten beleggingen compenseren – inflatie knabbelt aan de portefeuille van elke belegger. Hoewel het rendement op veilige beleggingen zoals daggeld en termijndeposito’s in de meeste jaren lager is dan de inflatie, bieden aandelen de mogelijkheid voor betere prestaties. Hoe Bitcoin zich hier op lange termijn gaat gedragen is moeilijk in te schatten. De bovengrens van 21 miljoen eenheden is een mogelijk argument voor bitcoin als bescherming tegen inflatie, omdat de voorraad niet naar believen kan worden verhoogd. Zoals hierboven beschreven, moet echter ook de vraag naar Bitcoin op zijn plaats blijven om de strategie te laten werken. Een schaars goed is niet automatisch waardevol.

Bitcoins maken je onafhankelijk van banken – De kern van het Bitcoin-idee is de wens om onafhankelijk te investeren, vooral zonder banken. Deze wens is op het eerste gezicht begrijpelijk. De vraag rijst dan echter hoe nadelig zakendoen met banken voor u is en hoe goed het alternatief zou werken. In een ontwikkelde financiële markt als Duitsland zijn er veel mogelijkheden voor klanten om zowel goede dienstverlening als lage tarieven te combineren met bankproducten. (Financiële tip helpt je om dat te doen met de bankvergelijking.) In sommige landen ziet het er toch anders uit.

Of investeren in de bitcoin, of in andere crypto munten, zin heeft, is een persoonlijke kwestie. Kijk in ieder geval regelmatig naar de crypto koers euro voordat je veel geld investeerd.

Zijn bitcoins een goede investering?
Schuiven naar boven